دفاع از پایان نامه دکترای عمومی

عنوان پایان نامه: بررسی ارتباط میزان رخدادهای زیان­بار ماژور قلبی با سطح اسیداوریک سرم و پروتئین واکنشی Cبا حساسیت بالا (hs-CRP) در بیماران مبتلا به سندرم کرونری حاد

اساتید راهنما: خانم دکتر نسرین قدک کار، آقای دکتر الهیار گلابچی، آقای دکتر سید علیرضا مروجی

زمان و مکان : چهارشنبه 24/8/96، سالن طبیب  ساعت 11:30

چکیده:

Survey of Relationship between Major Adverse Cardiac Events with Serum Uric Acid and high-sensitivity C -reactive protein (hs-CRP) in Acute Coronary Syndromepatients

Background:  The aim of this study was to investigate the prognostic role of serum levels of uric acid and hs-CRPin patients with Acute Coronary Syndrome.

Materials and Methods: This retrospective cohort study was conducted in 210 patients with acute coronary syndrome.Clinical data, laboratory results, electrocardiography result, echocardiography result, and coronary angiography were collected. Finally, serum level of uric acid were evaluated by pars azmoon kit and hs-CRP and troponin were evaluated by monobind kits labrotariary way.Patients were followed on major adverse cardiac events during 12 months after discharge. The Correlation between the factors with other variables was analyzed using Chi-Square and Fisher's Exact tests for qualitative variables, depending on statistical assumptions and T-test for quantitative variables.

Results: These results showed that serum levels of uric acid in ACS patients with MACE and ACS patients without MACEwere 6.5±1.1and 5.1±1.2mg (P value <0.001) and serum levels of hs-CRP in ACS patients with MACE and ACS patients without MACE were 9.9±5.7and 3.4±3.9 mg (P value <0.001) .

Conclusions: These results showed that serum levels of  uric acid and hs-CRP is increased significantly in ACS patients with MACE compared with ACS patients without MACE that can be use as a suitable prognotsic factor for MACE.

Key words: MACE, Uric acid, hs-CRP, ACS

ساعت : 11:54 -  روز  : سه شنبه  - 23 /  8 / 1396 /  شماره خبر : 32 / تعداد نمايش :255