دهمین سمینار تخصصی

دهمین سمینار نخصصی علوم پایه پزشکی تحت عنوان نقش ویتامین Dدر پیشگیری و درمان بیماری های متابولیکدر روز دوشنبه مورخ22/9/95 از طرف گروه تغذیه توسط خانم دکتر نسرین شریفی مورد بحث قرار گرفت .

ویتامین Dیک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در هومئوستاز کلسیم وفسفر و مینرالیزاسیون استخوانی دارد. مهم ترین منبع آندوژن ویتامین Dبرای انسان لایه اپیدرم پوست است. ویتامین D3در پوست به وسیله واکنش با واسطه اشعه ی ماورای بنفش نور خورشید و به صورت غیرآنزیمی از 7 دهیدروکلسترول ساخته می شود.

امروزه کمبود ویتامین Dدر سراسر دنیا شایع بوده و میزان آن 30 تا 50 ٪گزارش شده است. سطح سرمی 25 (OH) Dکمتر از ng/mL  20 به عنوان کمبود ویتامین D، سطح سرمی بین ng/mL29- 20 به عنوان عدم کفایت ویتامین و سطح سرمی بیشتر از ng/mL30 به عنوان کفایت ویتامین Dدر نظر گرفته می شود

کمبود ویتامین Dدر کشورهای خاور میانه که جزء نواحی آفتابی دنیا هستند، نیز شایع است. در کشور ما و بر پایه ی نتایج مطالعات انجام شده، بین 30 % تا 90 % جمعیت کودکان و بزرگسالان، مبتلا به کمبود ویتامین Dبودند. در مطالعه ی هاشمی پور و همکاران که در بین جمعیت عمومی در شهر تهران انجام شده بود، شیوع کمبود شدید ویتامین D، 5/9 %، کمبود متوسط 6/57% و کمبود خفیف  2/14 % بود.

کمبود ویتامین Dعلاوه بر تأثیر براستخوان ها و بروز بیماری های استخوانی مثل استئوپوروز و استئو مالاسی با سبب شناسی و آسیب شناسی دیگر بیماری ها مرتبط است. شواهد، ارتباط نزدیکی را بین کمبود سطح سرمی ویتامین D  و خطر بیماری های قلبی –عروقی ، انواعی از سرطان ها ، بیماری های خود ایمنی، بیماریهای عفونی( مانند بیماری سل) و دیابت نشان داده است

تعدادی از مطالعات به بررسی ارتباط بین سطح ویتامین D   و متابولیسم گلوکز، اختلال تحمل گلوکز، مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک پرداخته اند. در بسیاری از این مطالعات سطح ویتامین Dبه طور معکوسی با مقاومت به انسولین، خطر دیابت و شاخص های سندروم متابولیک مرتبط بود. شواهد به دست آمده از مطالعات بر نقش ویتامین Dدر ترشح و کارکرد انسولین و متابولیسم گلوکز دلالت دارد.

اثرات ضد التهابی و ضد آسیب اکسیداتیو ناشی از ویتامین Dدر دیگر بیماری ها مثل چاقی، دیابت و بیماری های قلبی –عروقی، در مطالعات انسانی و حیوانی گزارش شده است.

بنابراین جهت پیشگیری از بروز بیماری های مزمن و متابولیک، لازم است تا افراد مبتلا به کمبود این ویتامین شناسایی شده و به طور مناسبی درمان شوند. از سوی دیگر جهت کاهش میزان کمبود ویتامین Dدر جامعه، غنی سازی محصولات غذایی با این ویتامین ضروری است.

جلسه  با پرسش و پاسخ حضار به پایان رسید

ساعت : 8:43 -  روز  : چهار شنبه  - 24 /  9 / 1395 /  شماره خبر : 30 / تعداد نمايش :413